Rigtige kvinder – programmet, DR aldrig sender

Af Majbritt Maria Nielsen 14

Forestil dig 5 kvinder på en bænk i et omklædningsrum. Hver især er de overvægtige, kun iført undertøj og mindreværdskomplekserne og strækmærkerne fylder rummet, imens du på jovial vis dasker hinanden på maven og prøver at tage ejerskab på den sæk af kød, de bærer under brystet. Fortællerstemmen forklarer seerne, at her er 5 fede, dovne og usunde kvinder. Kameraet zoomer ind og ud på de store kroppe, imens dækbilleder af kvinderne, der spiser ristede pølser og ligger i sofaen komplimenterer små interviews med dem hver, der uddyber, hvornår det gik galt, hvornår de stoppede med at være rigtige kvinder. Scenariet kan du forestille dig lige så længe, du vil, for programmet ”Rigtige kvinder” vil aldrig se dagens lys på DR.

 

Forleden så jeg et opslag på FB, der rejste denne pointe. Hvorfor er mænds midtvejskrise underholdende, imens kvinders ditto skal berøres med respekt og andagt for det indre følelsesliv? Ligestillingen er åbenbart ikke nået længere, end at mænds mangel på selvhøjtidelighed levner plads til et programoplæg til en af de mest populære serier på DR. Er mænd bare mere afslappede eller er kvinder bare mere strikse, når det kommer til at blive udstillet i sin utilstrækkelighed?

Personligt elsker jeg de figurer, DR portrætterer i serien “Rigtige mænd”. De er så kammeratlige og støttende over for hinanden. Jeg er klar over, at castingen er genial til formålet og at DR vinkler så umåde meget på de herrer, der alle bærer overalls, når de bliver filmet. Jeg vædde med, at en tilrettelægger har fået lov at style den mandehule, de alle lader til at eje, inden de interviewes. Alternativt har de en greenscreen med, så alle deltagere kan sidde foran en vinkelsliber, en ramme tyskerøl og et Tuborg blikskilt. Den kønsstereotype fortællingsramme er til debat, men DR ved, at det virker, så i Rigtige mænd er mænd altså håndværkere og drikker øl.

Kan vi forestille os det samme for kvinder? Jeanette på 43 år, fra Vejle, gift med normalvægtige Claus, mor til 3 børn og daglig leder i en børnehave, interviewes i sit køkken eller på badeværelset, så kønsmarkørerne er i orden. Hun spørges ind til, hvornår hun stoppede med at gå op i sig selv, om hun har dårlig samvittighed over, at hun ikke kan lege aktivt med børnene eller om hun har overvejet, om hun ville være en bedre hustru for sin mand, hvis ikke hendes krop lignede en kornsæk. Om hun måske endda ville være en bedre kollega, hvis hun var i bedre form. Herefter kommer indslaget med Claus, der cementerer, at han elsker hende i alle størrelser, men at der da ikke er så meget spontan sex, som da de blev gift. Bagefter ser vi, hvordan Jeanette og de 4 andre deltagere dyster imod teenagepiger, der – ganske givet på forhånd – slår dem i samtlige, sportslige discipliner. Imens råber kvinderne ting som ”du skal op i korn og ned i kraftfoder, Jeanette” eller ”Så er det frem i sports BH’en, søster” til hinanden.

Det kommer aldrig til at ske. Kvinders forfald er ikke underholdning. Kvinders kroppe må ikke underlægges standardiserede opfattelser af skønhed. Og kvinder skal i hvert fald ikke udstilles som dovne eller selvforskyldte på en måde, der efterlader utilfredsheden over egen krop hos ejermanden i stedet for hos samfundets opfattelse af hvordan, kvinder også kan se ud. Sexismen bor jo ikke i DR.

Rigtige mænd, derimod. De er bare rigtig sjove.

 

14 kommentarer RSS

 1. Af Lis--beth Søren--sen

  -

  Mandeprogrammet er lavet for mænd og kvindeprogrammee for kvinder. Da de to køn er forskellige, udformes de naturligvis også forskelligt. Længere er den ikke.

  Der kan ikke koges mere suppe ud af de gamle sure lædersko på dette indlæg.

 2. Af Kim Kaos

  -

  Hvis DR søsatte et ”Rigtige kvinder” ville der lyde et ramaskrig og beskyldninger om fatshaming og objektivisering af kvinder vil fylde samtlige femi-blogge og flytte debatten væk fra Wonder Woman´s armhulehår til frue-deller.

  Hyperfeministen Henrik Marstall vil bryde grædende sammen og DR2 ville rydde sendefladen og holde mikrofon for ham mens han tøsefornærmet skælder ud.

 3. Af Finn Larsen

  -

  Godt set, Maj-Britt.

  Jeg fik en lille hyggegriner over dit indlæg, og nogle aldeles pragtfulde billeder cyklede rundt i hovedet på mig.

  Fedt indlæg og spot-on

 4. Af Finn Majlergaard

  -

  Rigtig god pointe.

  Men i stedet for bare at acceptere at kvinder skal behandles som rådne æg, så burde DR netop lave et program med fede kvinder med kønsstereotyperne intakt.

  Det tror jeg faktisk mange mænd ville more sig over.

 5. Af Jan Eskildsen

  -

  Fint indlæg – også om de dumme mænd, der styrer redaktionerne.
  Ja til flere fotos af rigtige kvinder!

 6. Af Hans Kristoffersen

  -

  Jeg tror, problemstillingen er omvendt. Hvis DR stillede op med et sådant program, ville de blive skudt en masse ondt i skoene: Hvad bilder man sig ind at definere, hvad rigtige kvinder er osv? Men det er åbenbart helt ok at sætte en målestok op for ‘rigtige mænd’

 7. Af Ole H

  -

  Er jeg den eneste der ikke helt har fanget pointen i at bringe indlægget?
  Er det en kamp for at få et kvinde program? Er det en pegen fingre af feminister. Er det et forsøg på at være morsom på mænds bekostning? Oder was.

 8. Af Henrik Thor Christensen

  -

  Kvinder giver aldrig op, de håber og håber at de kan forblive perfekte uanset kroppens forfald, bare se på hvem der bruger formuer på at købe oceaner af mere eller mindre virkningsløse væster og cremer, indtil selv det tykkeste og dyreste lag ikke længere slår til, hvorefter deres verdensbillede synker i grus i en klimakteriel tsunami af had til det ene og det andet – de ville kunne lære en hel del af disse småfede, fatalistiske Onslow-kloner og lære at ældes med ynde – det ville klæde dem ikke så lidt!!

 9. Af Lis--beth Søren--sen

  -

  Henrik…

  Kun borgerlig hattedamer af maudetypen ender således. Røde kvinder indfinder sig i sin alder.

  Føler altid det er sørgeligt at se blå bedstemødre i trikotte på Strandvejen. På den anden side synes jeg det er ok. Jeg er faktisk ret ligeglad. Men maudetypen af blå slags ,er alligevel altid god for et grin. Og de gratis fornøjelser er altid de bedste.

 10. Af Peter Zeuthen

  -

  Det er en kvinde, der har tilrettelagt programserien Rigtige Mænd og det er kvindernes syn på manden, der kommer til udtryk. Noget vi griner af.

  Kan Majbritt forestille sig et tvformat, der gør grin med kvinder på denne måde tilrettelagt af mænd?

 11. Af Arne Hornborg

  -

  Rigtige kvinder.
  Jeg er uddannet typograf, håndsætter, mediegrafiker. Er gået på pension.
  Jeg sidder og læser min avis.
  En annonce fanger min opmærksomhed.
  To billeder af den samme kvinde.
  På det ene billede er kvinden smuk, rund, dejlige fyldige former.
  Det andet billedet ved siden af forestiller en mere end slank, meget mager kvinde.
  Det ser ud som om hun lider af spiseforstyrrelser.
  Produktet i annoncen reklameres der med FØR og EFTER.
  Jeg studser lidt. FØR og EFTER?
  Har mine typografiske kolleger byttet om på billederne?
  Desværre nej.
  Jeg bliver lidt vred og ærgerlig.
  Opfordre en FLOT kvinde med dejlige feminine former til at indtage det bras for at ligne en der lider af spiseforstyrrelse. SKAL åbenbart ligne de uhyggeligt radmagre kvinder der stavrer rundt på catwalk.
  Jeg er oprigtig gal og vred.
  Hvem jeg foretrækker? Naturligvis en kvinde MED former, naturlige, dejlige kvinder.
  Arne Hornborg
  Typograf/mediegrafiker, forfatter.

 12. Af J S

  -

  MMN:
  Nu har du mere end en gang udtrykt din forargelse over (kvinders) overvægt.
  Fint nok.
  Man må tage ansvar for sig selv – og man kan da nemt blive træt af at mennesker permanent lader til at være i offer-rollen i det her land.
  MEN måske du, MMN, snart skulle finde et bare lidt mere lødigt emne at næste gang?
  Alternativt skulle Berlingske undlade at bringe dine indlæg. Det begynder at blive ikke kun ensformigt men også en noget patetisk selvforherligelse.
  Et nær-studie af et billede af MMN demonstrerer med al tydelighed en mere eller mindre dygtig kosmetolog/dermatolog/plastikkirurg.
  Og du virker somom du; MMN, har behov for at hævde dig.
  Og DET er ikke kønt.
  Og til LA: endnu et af denne slags indlæg fra en af Jeres kampagne-ledere klæder Jer meget langt fra!

 13. Af Lar-s Tpeters_son

  -

  @ MAJBRITT MARIA NIELSEN .
  har et indlæg i dit filter, som ser ud til kun at lukke de aller mest tamme ind ad døren.

 14. Af M Jørgensen

  -

  Iøvrigt mener jeg at LA’s unge lykkejægere fylder alt for meget på berlingske blogs.
  Der er alt for meget frasortering af indlæg der taler imod det som partiet prøver at sælge som den endegyldige sandhed.
  Hvis Berlingske ønsker en bred og nuanceret debat bør man nok overveje hvem man sætter til at skrive blogoplæg til debat.

Kommentarer er lukket.